ÇEKER OCAK VALİDASYONU

 ÇEKER OCAK VALİDASYONU 

(TS EN ISO/IEC 17020 TÜRKAK AKREDİTASYON KAPSAMINDADIR)

Çeker Ocak performans değerlendirme (PQ) çalışmaları kapsamında ulusal yönetmelik ve uluslararası standartların istediği testler periyodik olarak gerçekleştirilmelidir.

Uygulanan Testler:
1-Ön Taraftaki Hava Hızı Ölçümü:
İşletmeye alma deneyinin bir parçası olarak ön taraftaki hız deneyinin amacı, ya çeker ocağın doğru olarak kurulduğunu ya da oda havası koşullarında olumsuz etkileri kontrol etmek için tip deneyi sonucuna göre ön taraftaki hız modelini doğrulamaktır.

2-Hacimsel Çekme Akış Hızı Ölçümü:
İşletmeye alma deneyinin bir parçası olarak hacimsel çekme akış hızı deneyinin amacı, hava çekme akış hızını amaçlanan hacim akışıyla karşılaştırmak ve çeker ocağın doğru olarak kurulduğunu doğrulamaktır.

3-Hava Akış Yönü Görselleştirme:
Hava akış yönü görselleştirmenin amacı, oda hava akışı ve çeker ocak hava akışı ile oda hava akışı arasındaki etkileşimle ilgili nitel bilgi elde etmektir.

4-Oda Hava Hızı Ölçümü:
Oda hava hızı ölçümünün amacı, çeker ocak çevresindeki hava akışını nicelendirmektir. 0,2 m/s’yi aşan oda hava akışları çeker ocağın zayıflamış önlemesine neden olabilir.

5-Basınç Düşüm Testi:
İşletmeye alma deneyinin bir parçası olarak basınç düşmesi deneyinin amaçları, sonraki rutin deneyler için karşılaştırma (referans) değerlerini elde edilmesi ve yeni kurulan çeker ocağın basınç düşmesinin amaçlanan basınç düşmesi ile karşılaştırılarak doğrulanmasıdır.

6-Alarm ve Diğer Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi:
-Düşey Koruyucu Pencere Durdurucunun Devre Dışı Kalması Alarmı;
Düşey koruyucu pencere, çeker ocak üzerinde işaretlenen en yüksek işletme koruyucu pencere açıklığının ötesinde açıldığında sesli ve görüntülü alarmın çalışmasını doğrulamalıdır. Eğer kurulmuşsa, görsel alarm, koruyucu pencere, işletme sınırlarının ötesinde açık kaldığı sürece devam etmelidir. Sesli alarm bir kez alarm verdikten sonra susabilir. Koruyucu pencere, tekrar en yüksek çalışma koruyucu pencere açıklığının altına ayarlandığında, alarm otomatik olarak tekrar kurulmalıdır.
-Hava Akış Göstergesi;
Test, hava akış göstergesi üreticisi tarafından belirtildiği ve açıklandığı şekilde yapılır. Bu test, sesli ve görsel alarmın çalışmasını doğrulamalıdır. Sesli alarm bir kez alarm verdikten sonra susabilir. Hava akışı çeker ocağın doğru çalışma değişkenlerine ulaştığında, alarm tekrar kurulabilir.

7-Değişken Hava Hacimli (DHH) Çeker Ocaklara Uygulanan Ölçümler:
TS EN 14175-4’te belirtilen yerinde deney yöntemlerine ilave olarak, DHH çeker ocakların yerinde deneyleri için aşağıdaki ölçümler uygulanır.
-Ayar Noktalarındaki Hacimsel Çekme Hızı
-Ayar Noktalarının Deneyi
-Cevap Süresi Deneyi

8-Önleme Deneyi (Containment Test):
Önleme deneyinin amacı, geçerli çalışma koşulları altında sınırlamanın nicelleştirilmesidir. Öneme deneyi, iç ölçüm düzleminde veya dış ölçüm düzleminde veya her iki düzlemde de gerçekleştirilebilir.
önleme deneyi9-Önlemenin Dayanıklılığı (Containment Robustness):
EN 14175-3:2003’e göre, Önlemenin dayanıklılığı <0.1 ppm olmalıdır. Bundan daha büyük değerler araştırılmalı, neden düzeltilmeli ve düzeltme tekrar test ile doğrulanmalıdır.

önlemenin dayanıklılığı
10-Hava Değişim Verimliliği (Air Exchange Capacity):
EN 14175-3:2003’e göre, Hava Değişim Verimliliği < 10 saniye olmalıdır. Bundan daha büyük değerler araştırılmalı, neden düzeltilmeli ve düzeltme tekrar test ile doğrulanmalıdır.

Referans Alınan Standartlar:

-TS EN 14175 Standartlar Serisi

← ÖncekiSonraki →